Skip to main content

Autizam


autizam-23
Šta je autizam?


Autizam je kompleksan neurorazvojni poremećaj sa početkom u ranom detinjstvu, Autizam spada u grupu pervazivnih poremećaja razvoja, koji se posebno karakteriše ozbiljnim oštećenjima sledećih aspekata funkcionisanja: 

a) socijalna interakcija,

b) jezik, komunikacija i imaginativna/ simbolička igra, 

c) opseg interesovanja i aktivnosti. 

Kako se ispoljava autizam?


Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije. Stoga, autizam karakteriše:

  • nemogućnost deteta da uspostavi normalne kontakte sa roditeljima, drugom decom i drugim ljudima uopšte 
  • zakasneli razvoj i upotreba govora na nekomunikativan način (eholalija, metalalija, neadekvatna upotreba zamenica) 
  • ponavljajuće stereotipne igre i opsesivno insistiranje na poštovanju određenog reda 
  • nedostatak mašte i dobro mehaničko pamćenje 
  • normalan telesni izgled.

Autizam - Statistika


Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se javlja u prve tri godine života, tri do četiri puta češće kod dečaka nego kod devojčica, a statistika pokazuje da autizam ima 4-6 detata na hiljadu rođene dece. Prema mnogim novijim istraživanjima raste broj dece koja imaju autizam. Ipak, mnogo su češća stanja koja liče na autizam tj. stanja koja imaju samo neke karakteristike ovog poremećaja.

Autizam - Razvoj inteligencije


Neki autori smatraju deca koja imaju autizam mogu biti normalno ili čak natprosečno inteligentna, a njihovo intelektualno funkcionisanje samo je posledica autistične nemogućnosti uspostavljanja kontakta i negativizma. 

Psihološko savetovalište Niš
psiholog Radica Ristić Stojilković

Comments

Popular posts from this blog

Radica Ristić Stojilković Diplomirani master psiholog, kognitivno bihejvioralni psihoterapeut pod supervizijom. Autor je više naučnih radova iz različitih oblasti psihologije, a trenutno je u procesu izrade doktorske disertacije. kontakt telefon: 0628734474 kontakt e-mail: psiholoskosavetovalistenis@yahoo.com skype: psiholoskosavetovalistenis Maja Todorović Diplomirani master psiholog, kognitivno bihejvioralni psihoterapeut pod supervizijom. kontakt telefon: 0643759430

Šta je ADHD, a šta ADD?

ADD i ADHD su skraćenice za Attention Deficit Disorder i Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Ovi termini se odnose na deficit pažnje sa ili bez hiperaktivnosti.  Deca sa ADD problemom ispoljavaju tri osnivne karakteristike u ponašanju:   1. Selektivna pažnja i memorija: Najčešće imaju dva ekstrema pažnje. Odlično mogu da se fokusiraju na nešto što je njima zanimljivo ili u situacijama koje su nove i interesantne (Najčešće nemaju veze sa školom. Uglavnom su u pitanju video igrice ili TV), ali imaju izrazito lošsu koncentraciju kada treba da obavljaju svakodnevne, posebno školske aktivnosti. Ovoj deci selektivna je i memorija. Od pročitanog teksta ona obično zapamte stvari koje većina dece ne zapamti, ali propuste da memorišu ono što drugi memorišu. Pamte ono što je njima interesantno, a ne ono što je potrebno da zapamte. 2. Rasejanost: Lako ih omete bilo koja spoljašnja stimulacija ili neka ideja koja nema veze sa zadatkom koji obavljaju. 3. Impulsivnost: Reagu

Test za dijagnostifikovanje anoreksije

Bojiš se dobijanja na težini, mnogo paziš na unos kalorija ili ti se čini da je tvoj odnos sa hranom izvan kontrole? Osećaš se krivim/om i kažnjavaš se nakon jela? Izbegavaš pričati o hrani ili prisustvovati druženjima sa prijateljima i porodicom kako bi lakše održao/la svoj dnevni režim ishrane? Možda si u riziku da razviješ poremećaj ishrane . Upravo reagovanje na vreme ti može pomoći.  Uradi ovaj test!